SIMON DE WIT (1912 - 1976)

Is vooral bekend als ondernemer (supermarkten), maar was ook Olympisch sporter (zeilen, roeien) en sportbestuurder.  In 1952 en 1960 was hij Chef d’équipe van de zeilers bij de Olympische spelen. In beide jaren werden er overigens geen medailles gehaald door de zeilers. In 1964 was hij Chef de Mission van de gehele Nederlandse ploeg.

Niet iedereen weet dat Simon de Wit, samen met oa Kees Bruynzeel en Willem Coolhaas, mede-oprichter is van de Noordzee Club. Hij nam deel aan veel internationale zeilwedstrijden als de North Sea Race en de Admirals Cup.

          

In de jaren daarvoor was De Wit bekend als eigenaar van de Regenboog #12. Samen met zijn vrouw Miep zeilde hij op de Zaan. De Regenboog heette eerst Boreas en werd later Dotje Blauw gedoopt. Dat was omdat tijdens de oorlog het schip bewust lelijk geschilderd werd in de kleur blauw. Zo werd Dotje Blauw niet ingenomen door de Duitsers. In 1948 werd Simon de Wit in de Regenboog Nationaal Kampioen (samen met J.de Vries en E. Duyvis)

Na de oorlog liet Simon de Wit verschillende schepen bouwen door Van de Stadt. Het werden stalen kajuitzeilers de Tulla’s. Beide jachten wonnen aan de lopende band. Ondanks het feit dat het zwaargebouwde jachten waren liepen ze, zodra de wind goed doorzette, hun tegenstanders met gemak voorbij. Van Simon de Wit gaat het verhaal dat hij pas scherp en hard ging zeilen nadat hij voor zijn avondwacht, zittend bij de gloeiende potkachel, een heerlijk gebraden kippetje had gegeten. In de Tulla III (1962) ontbrak de potkachel, daar was een centraal verwarmingssysteem ingebouwd (!). De Tulla III vaart nog steeds en is op dit moment (220612) te koop bij Scheepsmakelaardij Enkhuizen.

           

  • Tulla III

           

  • Chef d'équipe van de Olympische zeilers in 1952
genomineerd door:
""
21:54:50 | 22-06-2012